W E L K U N S T - Page 5

 • JACQUES CHARLIER IN GRAND HORNU

  VERLEIDING EN MISLEIDING IN DE KUNSTWERELD.

  010.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Op welk been wil Jacques Charlier (°1939, Luik) ons doen staan, met beide voeten op de grond of op 1 been in wankel evenwicht, dat is de vraag die ik mij stel na een bezoek aan zijn tentoonstelling “Schilderijen voor iedereen” in het Musée des Arts Contemporains in Grand Hornu nabij Bergen. Hij wentelt zich door een kunstwereld als een vermakelijke excentrieke kritische observator in verbaal opzicht een epigoon van Salvator Dali die, nu Charlier Luik tijdelijk heeft verlaten, daar in de Gare Guillemins zijn intrek heeft genomen. Is dit toeval of nep? Charlier doet de hedendaagse kunst de duivel aan en diezelfde kunstwereld omarmt hem want, zo blijkt in Grand Hornu, Charlier weet zich in zijn artistieke loopbaan te omringen met bekende mensen uit de kunstwereld zoals Marcel Broodthaers, Niele Toroni, Daniel Buren en SMAK directeur Jan Hoet, om er maar enkele te noemen. Het surrealisme is niet ver weg in de carrière van Charlier.

   

  Lees meer...

 • SIMONE FORTI IN DE VLEESHAL - MIDDELBURG

  FUNDAMENTEN VAN EEN PIONIER

  036.JPGDe Vleeshal in Middelburg heeft de spots gericht op de legendarische 80 jarige kunstenares Simone Forti (°1935, Florence). In de jaren zestig leverde zij baanbrekend werk als experimenteel choreograaf en danser. Een aantal van de door haar bedachte bewegingen (‘moves’) leven vandaag verder in de choreografieën van dansgezelschappen die de minimalistische visies ondersteunen. Maar Forti manifesteerde zich meer als performance kunstenaar dan als een geschoold danser.

  Lees meer...

 • JUNGLE ART JUNGLE (*)

  VLAAMSE HEDENDAAGSE MUSEA RESIDEREN IN CASINO, GRAANSILO EN WARENHUIS.

  In zijn uitstekend onderbouwd boek ‘Buy Buy Art’ (www.epo.be) schetst filosoof en publicist Robrecht Vanderbeeken hoe de kunstwereld de laatste jaren opvallend is uitgegroeid tot een economisch product en hoe kunstenaars, musea en kunstencentra in de val trappen van een neoliberaal systeem waarin kunstprojecten ontaarden in een keurslijf van besparingen en politiek machtsdenken.

  SMAK_gevel_.jpgM UHKA.jpgMuZee.jpg

  Citroëngarage.jpg

  Lees meer...

 • Legendarische Simone Forti komt naar Middelburg

  simoneforti(DR).jpg

  Op 30 januari gaat in De Vleeshal (Zusterstraat) te Middelburg een tentoonstelling open met werk van Simone Forti (°1935) een pionier van de dans en performance kunst in de jaren ‘60. Er zal een selectie van Forti’s werk uit verschillende perioden van haar leven als kunstenaar worden getoond in de vorm van tekeningen, foto’s, video’s en documentatie van performances waaronder archiefmateriaal van de eerste keer dat Simone Forti in Middelburg was. In 1980 voerde zij er Crawling op in het kader van ‘Forum’het interdisciplinaire festival voor de kunsten dat het kunstenaarskoppel Maria-Rosa en Marinus Boezem van 1977 tot 1987 in Middelburg organiseerden. Forti, geboren in Firenze (IT), heeft veelzijdige talenten gaande van beeldend kunstenaar naar choreograaf, danser en schrijver.

   In 1961 trad zij op de voorgrond tijdens de avonden die La Monte Young organiseerde in Yoko Ono’s studio in New York met Five Dance Constructions and Some Other Things, choreografieën gebaseerd op alledaagse bewegingen en uitgevoerd in interactie met sculpturen.

  Tijdens haar tentoonstelling in De Vleeshal gaat Forti samenwerken met musicus en eveneens performance kunstenaar Charlemagne Palestine (New York °1947) aan een nieuwe versie van Illuminations, een werk dat ze samen in 1971 creëerden. De twee zullen hun experimentele dialoog, waarbij Forti beweegt en Palestine muziek maakt, op 2 en 3 april uitvoeren.  Palestine zelf heeft van 29 januari tot 1 mei een solotentoonstelling in het kunstencentrum Witte de With te Rotterdam.

   

  RD

 • Independent Brussel

  DE DAGBOEKEN VAN IAN BREAKWELL

  De Britse kunstenaar IanBreakwell (°1943 Derby † 2005 Londen) heeft in de Brusselse vestiging van de New Yorkse ‘Independent’, “a hybrid model and temporary exhibition forum”, zijn eerste solo tentoonstelling in België gekregen, gecureerd door Antony Reynolds van de gelijknamige Londense gallery. Breakwell is in ons land enkel bekend bij insiders maar hij maakte in de jaren ’70 deel uit van de rock and roll scène in de Londense kunstwereld.

  IanBraekwellArchiveNewReform.jpg

  Archief New Reform

  Lees meer...