W E L K U N S T - Page 2

 • DOCUMENTA 14 : JAWEL, KUNST KAN DE WERELD VERBETEREN!

  015.JPG

  De 14de Documenta, de vijfjaarlijkse kunstmanifestatie in de Duitse stad Kassel, is een statement van de kunstwereld voor meer politieke democratie. Het door Europa aan Griekenland opgelegde keurslijf van besparingen en verarming is het symbooldossier van waaruit men is gestart met de opbouw van een tentoonstelling met veel onbekenden. Niet de Grieken zelf beslissen over hun levenswijze maar vreemde naties die een van de oudste democratieën en culturen van Europa in een keurslijf dwingen en het zwijgen opleggen. Maar er zijn nog veel meer voorbeelden in deze wereld van onderdrukking en censuur door politieke boegbeelden zoals uit deze Documenta blijkt.

  Lees meer...

 • SALVADOR DALI EN HET THEATER VAN DE SPYCHOANALYSE

  IN HET 'MUSEE D'ART MODERNE' VAN CERET

  DSC_0015.JPG

  Gelijktijdig met de bekendmaking, door een rechter in Madrid, dat zijn lichaam moet worden opgegraven omdat een 62 jarige vrouw uit Girona bewezen wil zien dat hij haar biologische vader is, is in het 'Musée d'art Moderne' van Céret een tentoonstelling geopend gewijd aan Salvador Dali (1904-1989). Daaruit blijkt dat Dali niet de gekke excentrieke surrealist is zoals hij vaak is voorgesteld maar een spiritueel kunstenaar die meer is dan een schilder, tekenaar of beeldhouwer.

  Lees meer...

 • DE TRANSFORMATIE VAN HET M HKA

  In afwachting van een nieuwbouw voor het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA) heeft de huidige locatie aan de Leuvenstraat een transformatie ondergaan. De sjofel aandoende gelijkvloerse verdieping is door de Japanse architect Tatsuro Miki onder handen genomen, gerestyled om het plastisch uit te drukken. Designer Axel Vervoordt heeft op zijn beurt de leeszaal en de permanente collectie voorzien van kleur en meubilair.

  Lees meer...

 • Belgian Art Prize in Bozar Brussel

  OTOBONG NKANGA LAUREAAT

  Otobong Nkanga (°1974), een in Antwerpen wonende Nigeriaanse kunstenares, is de 'eerste' laureaat van de tweejaarlijkse BelgianArtPrize. Nou ja de 'eerste', de prijs bestaat al sinds 1950 onder de algemeen aanvaarde en bekende Franstalige naam 'Jeune Peinture Belge' (JPB) of 'Jonge Belgische Schilderkunst'. Maar de laatste jaren zijn de inrichters, de vzw JPB, op zoek gegaan naar meer internationale erkenning en uitstraling en dus vond men het nodig om de prijs dit jaar luister bij te zetten met een Engelstalige en welklinkende 'BelgianArtPrize' (BAP) als trofee.

  Lees meer...

 • MARCEL BROODTHAERS IS TERUG IN DÜSSELDORF

  RETROSPECTIEVE IN KUNTSAMMLUNG NORDRHEIN-WESTFALEN (K21)

  Dusseldorf 017.JPGHet is niet vanzelfsprekend dat 2 wereldwijd gerenommeerde kunstinstellingen, het Museum of Modern Art in New York (MOMA) en het Museo Reina Sofia in Madrid, inzetten op een retrospectieve  over een Belgisch kunstenaar. 4 jaar lang hebben de curatoren Christophe Cherix  MOMA  en Manuel J. Borka-Vittel Reina Sofia gewerkt aan de voorbereiding van de retrospectieve over de in Sint-Gilles (Brussel) geboren kunstenaar Marcel Broodthaers (°1924 Ϯ 1976). De tentoonstelling met 200 werken ging de lente van vorig jaar van start in het MOMA en na een passage in het Reina Sofia is ze nu eindelijk aangekomen in de Kunstsammlung  Nordrhein-Westfalen (K21) te Düsseldorf, stad waar de kunstenaar van 1969 tot 1972 woonde en vanwaar hij vervolgens verhuisde naar Keulen waar hij op 52 jarige leeftijd is overleden. De retrospectieve wordt vervolledigd door een schitterend boek waarin bekende curators en schrijvers op zoek gaan naar de gedrevenheid waarmee het oeuvre van de kunstenaar is tot stand gekomen.

  Lees meer...