• HERVE FISCHER : KUNST EN DE NIEUWE PLANETAIRE ESTHETIEK

  unnamed.jpg

  Van de Franse-Canadese kunstenaar Hervé Fischer (°1941, Bourg-La-Reine, Fr) is in het Centre Pompidou te Parijs, in een ruimte aansluitend bij de verzameling hedendaagse kunst, een prachtige overzichtstentoonstelling geopend. Fischer legde in 1970 de basis van zijn project L'art Sociologique dat in 2017 een voorlopig einde kent met 'Tweet Art on Air'. De wereld onderging de laatste 50 jaar een enorme digitale (r)evolutie en vermits kunst deel uitmaakt van de maatschappij is het voor Fischer vanzelfsprekend dat hedendaagse media door kunstenaars worden gebruikt en er invloed op uitoefenen.

  Lees meer...

 • JOSEPH BEUYS : 7000 EIKEN VOOR KASSEL, EEN PERPETUUM MOBILE.

  IMG_20170613_161827.jpg

  Hoe zit het met de '7000 Eichen' van Joseph Beuys? Die vraag stel ik mij telkens weer als ik naar de Documenta ga. In 1982, naar aanleiding van de zevende editie, stelde de Duitse kunstenaar voor om 7000 eiken bomen te planten in de stad. Hij benoemde zijn bijdrage met de naam "sociale sculptuur", de bomen zouden immers voor vergroening zorgen, de lucht verontreiniging tegengaan, een lang leven leiden en bovenal een sociaal kunstwerk zijn waar alle burgers van Kassel mee aan zouden participeren door ze (bijvoorbeeld) te helpen planten of de ruimte ervoor te vinden

  Lees meer...

 • DOCUMENTA 14 : JAWEL, KUNST KAN DE WERELD VERBETEREN!

  015.JPG

  De 14de Documenta, de vijfjaarlijkse kunstmanifestatie in de Duitse stad Kassel, is een statement van de kunstwereld voor meer politieke democratie. Het door Europa aan Griekenland opgelegde keurslijf van besparingen en verarming is het symbooldossier van waaruit men is gestart met de opbouw van een tentoonstelling met veel onbekenden. Niet de Grieken zelf beslissen over hun levenswijze maar vreemde naties die een van de oudste democratieën en culturen van Europa in een keurslijf dwingen en het zwijgen opleggen. Maar er zijn nog veel meer voorbeelden in deze wereld van onderdrukking en censuur door politieke boegbeelden zoals uit deze Documenta blijkt.

  Lees meer...