• Hugo Roelandt - Post(ume) Getuigenis

  NetwerkAalst.jpg

   

  Netwerk, centrum voor hedendaagse kunst Houtkaai 15 te 9300 Aalst, brengt i.s.m. New Reform Archive een hommage aan performance kunstenaar Hugo Roelandt (°1950, Aalst), die op 21 juli 2015 te Antwerpen overleed. De tentoonstelling focust op de kunstactiviteiten die hij in de jaren ’70 en ’80 realiseerde in samenwerking met het kunstencentrum New Reform in zijn geboortestad Aalst en ver daarbuiten.

  Hugo Roelandt studeerde aan de kunstacademies van Aalst en Antwerpen en werd er later ook leraar fotografie. In de jaren zeventig leverde hij baanbrekend werk als performance- en installatie kunstenaar. Hij werd opgepikt door het Aalsterse avant-garde kunstencentrum New Reform, dat de richting van de performance en installatiekunst had gekozen. In 1974 debuteerde hij er als performance kunstenaar. In 1973 nam hij deel aan de rondreizende groepstentoonstelling “Kreatieve Prentbriefkaarten” met New Reform, die ondermeer ook in de Universitaire Instelling Antwerpen (UIA) werd getoond.

  Vervolgens realiseerde hij performances en installaties in Düsseldorf (1976), Kassel (Stadtarchiv, 1977), Barcelona (Fundacio Juan Miro, 1986), Antwerpen (ICC, meermaals), tijdens het performance Art Festival in de Beursschouwburg te Brussel (1978), Kaaitheater (1979), en tientallen andere plaatsen. In 1987 werd hij geselecteerd voor de Biennale van het Middelheim Antwerpen.

  Kopie van ArchiveNRHugo006 - kopie - kopie - kopie.jpgHet oeuvre van Hugo Roelandt heeft wetenschappelijke en technologische invalshoeken. Zijn allereerste fotowerken waren zelfportretten waarin hij als travestie staat afgebeeld. Ze zijn de voorloper van zijn latere live performances. Voor het Middelheim maakte hij een installatie met ruitenwissers van auto’s die in een vijver van het park in beweging werden gebracht. Verschillende bekende musici en beeldende kunstenaars werkten met hem samen. De laatste jaren werden enkele van zijn performances heruitgevoerd.

  Op zaterdag 23 april heeft om 20 uur een openingsvent plaats in Netwerk met een live uitvoering (re-enactment) van de performance Creatie van een Stuk uit 1978, door kunstenares Maria Degrève en de muzikanten Kwinten Callens, David De Corte en Nikolaas Van Droogenbroeck en getuigenissen van Anne-Mie Van Kerckhoven, Marc Holthof en Roger D’Hondt.

  Naar aanleiding van deze tentoonstelling biedt Netwerk een gestencilde publicatie aan ( 24 blz. A4), in beperkte oplage, met o.a. een interview van Roger D’Hondt met Hugo uit het weekblad De Voorpost van 1977 en een essay “Hugo Roelandt en New Reform, de Aalsterse connectie” + een uitgebreide bio en bibliografie.

  Meer info: http://www.netwerk-art.be