• Legendarische Simone Forti komt naar Middelburg

  simoneforti(DR).jpg

  Op 30 januari gaat in De Vleeshal (Zusterstraat) te Middelburg een tentoonstelling open met werk van Simone Forti (°1935) een pionier van de dans en performance kunst in de jaren ‘60. Er zal een selectie van Forti’s werk uit verschillende perioden van haar leven als kunstenaar worden getoond in de vorm van tekeningen, foto’s, video’s en documentatie van performances waaronder archiefmateriaal van de eerste keer dat Simone Forti in Middelburg was. In 1980 voerde zij er Crawling op in het kader van ‘Forum’het interdisciplinaire festival voor de kunsten dat het kunstenaarskoppel Maria-Rosa en Marinus Boezem van 1977 tot 1987 in Middelburg organiseerden. Forti, geboren in Firenze (IT), heeft veelzijdige talenten gaande van beeldend kunstenaar naar choreograaf, danser en schrijver.

   In 1961 trad zij op de voorgrond tijdens de avonden die La Monte Young organiseerde in Yoko Ono’s studio in New York met Five Dance Constructions and Some Other Things, choreografieën gebaseerd op alledaagse bewegingen en uitgevoerd in interactie met sculpturen.

  Tijdens haar tentoonstelling in De Vleeshal gaat Forti samenwerken met musicus en eveneens performance kunstenaar Charlemagne Palestine (New York °1947) aan een nieuwe versie van Illuminations, een werk dat ze samen in 1971 creëerden. De twee zullen hun experimentele dialoog, waarbij Forti beweegt en Palestine muziek maakt, op 2 en 3 april uitvoeren.  Palestine zelf heeft van 29 januari tot 1 mei een solotentoonstelling in het kunstencentrum Witte de With te Rotterdam.

   

  RD