Antwerp Art Book Fair

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen organiseert voor de tweede keer een internationale kunstboekenbeurs. In haar lokalen Venusstraat 34, in het centrum van de stad, bieden meer dan 70 standhouders uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk hun kunstboeken, kunstenaarsboeken, fotoboeken, catalogi, tijdschriften en ander artistiek drukwerk aan.

Kunstboekenbeurzen zijn zeer in trek. Onlangs was het in Wiels nog op de koppen lopen. Bekend is ook de boekenmarkt die Wim Drijvers elk jaar inricht op het plein voor het SMAK in Gent. Door het feit dat het om vaak kleinschalige initiatieven gaat, of boekprojecten van kunstenaars en creatieve vormgevers, heeft men de gelegenheid om de ontwerpers en uitgevers persoonlijk te ontmoeten aan hun respectieve standen. Anderzijds trekken deze beurzen specifieke verzamelaars aan.

Als toemaatje heeft er in Antwerpen ook een kleine tentoonstelling plaats. Na Roland Van den Berghe, die vorig jaar in de belangstelling werd gezet, wordt dit jaar gefocust op het gedrukte oeuvre van Werner Cuvelier (°1939). In de loop van de jaren zestig evolueerde Cuvelier’s oeuvre van een geometrische abstractie naar een meer conceptueel gerichte praktijk die uitmondt in een systematiseren van schilderkunstig gegeven. ‘Zijn boekpublicaties uit de jaren zeventig enten zich op de archivalische en systematische benadering die kenmerkend is voor de Angelsaksische conceptuele kunst. In hun sobere, minimalistische uitvoering bevragen de kunstenaarsboeken van Cuvelier de status van 'objectieve, wetenschappelijke informatie en communicatie. Zijn systematische lijsten, statistieken en reisbeschrijvingen evoceren een repetitieve en precieze werkwijze, die in de jaren tachtig, wanneer hij het schilderen terug oppikt, ook een picturale vertaling krijgt’, aldus de aankondiging. Cuvelier komt vanaf 22 november ook aan bod in de cyclus over “geometrisch abstracte” kunst die het FeliXart museum in Drogenbos organiseert.

De beurs in Antwerpen richt zich niet enkel op verzamelaars van tweedehands en antiquarische publicaties maar ook op liefhebbers van hedendaagse kunstenaarsboeken. Beeldende kunstenaars en kunststudenten stellen er hun materiaal voor. Die interactie van oud & nieuw, van antiquarisch & avant-gardistisch, moeten de ‘Antwerp Academy Art Book Fair’ een uniek profiel geven.
Zaterdag 17 oktober 2015 van 10u - 18u. Gratis toegang

 

RD

De commentaren zijn gesloten.