• Veiling conceptuele kunst

  Onder de naam ‘Radical’ organiseert het veilinghuis Bernaerts in Antwerpen op donderdag 7 april een interessante veiling van kunstenaarsboeken en edities van minimal- en conceptual art. Vele zijn gedateerd uit de beginfase van de conceptuele kunst. De stukken zijn afkomstig uit de privéverzameling van Gilbert Goos, zelf kunstenaar en destijds ook tijdelijk galeriehouder van MTL in Brussel. De verzameling bevat meer dan 1000 objecten die in 220 kavels worden aangeboden.

  De collectie vertegenwoordigt werk van kunstenaars als Carl André, John Baldessari, Robert Barry, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, Jan Dibbets, Gilbert & George, Dan Graham en Douglas Huebler. Naast boeken, prenten en referentiemateriaal worden ook gezochte efemera van tijdgenoten als On Kawara, Joseph Kosuth, Sol LeWitt, Richard Long, Gordon Matta-Clark, Bruce Nauman, Edward Ruscha, Robert Smithson, Niele Toroni en Lawrence Weiner in de vitrine gezet.

  Ze bevat een aantal uitzonderlijke stukken: zoals 12 nummers van het avant-garde tijdschrift Avalanche

  (New York 1970-1975), waarvan in totaal 13 nummers zijn gepubliceerd. Schattingsprijs: 1200 € - 1500 €.

  DanielBuren.jpg

   

  Van Daniel Buren is een multiple (1979) te koop. Het is nummer 46 (foto) van een editie in 50 exemplaren uitgegeven door de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent (SMAK). Schatting : 900 € - 1200 €  Eveneens een uitgave van de vereniging is een print uit 1979 van Jan Dibbets. Schatting : 900 € - 1200 € . Van Joseph Kosuth is er een multiple ‘Four Titled Abstracts’ gepubliceerd in  New York juni 1968.  Schatting: 150 € - 250 €

  Verwacht wordt dat de verzameling, die voornamelijk de cruciale jaren van de genese van de kunstvormen tussen 1969 en 1978 omvat, een internationale weerklank zal kennen.

  De volledige catalogus van de veiling is terug te vinden op de site van het veilinghuis Bernaerts – Antwerpen: http://www.bernaerts.be/index.asp