• Verzamel object

  Naar aanleiding van de tentoonstelling: 'Van Provo tot nu, kunst in een sociale en politieke context' (Stedelijk Museum en Cultureel Centrum De Werf  te Aalst 19/10 - 23/11/2008), publiceerde het Centrum voor Morele Dienstverlening Aalst een kleine catalogus (19x19 cm, 26 blz. kleurendruk). Deze bevat een overzicht van projecten en kunstenaarsinitiatieven, van Celbeton 1957 tot vandaag, waarin het engagement en de sociale actie van kunstenaars, het kritisch en vrij denken en handelen en de vrije meningsuiting centraal staan. Er is een inventaris in opgenomen van censuurmaatregelen waaraan deze kunstenaars onderhevig zijn geweest. Stort 2 euro, de port- en verpakkingskosten, en het boekje wordt u, zolang de voorraad strekt, gratis toegestuurd. Rek 000-0233968-04

 • Salle des pas perdus

  Tijdens de opening van de tentoonstelling “Van Provo tot nu, kunst in een sociaal politieke context”, op 18 oktober, hadden tijdens de speeches zelf en in de straten van Aalst performances plaats van “Salle des pas perdus” door Irma Firma.Het is een project waarin Ann Van de Vyvere een onderzoek uitvoert naar bewegen in de stad, vanuit de ervaring van mensen die zich niet kunnen veroorloven om zich op een spontane wijze te verplaatsen, mn de “sans papiers”. In de tentoonstelling zijn foto’s opgenomen van Pablo Castilla en een film van de performance uitgevoerd in de Nieuwstraat en rond het Brouckèreplein te Brussel. Het project wordt nu aangevuld met de publicatie van een fotoboek.

   

  Het fotoboek “Salle des pas perdus” wordt gepresenteerd op donderdag 13 november 2008 te 19 uur in het CC De Werf Molenstraat te Aalst, in de ruimte van de tentoonstelling "Van Provo tot nu,kunst in een sociaal politieke context” , samen met projectie van de performancefilm, een speech van Willem Elias, de ufo met audiomontage en een receptie in het Stedelijk Museum aangeboden door het CMD.


  De tentoonstelling loopt nog tem 23/11, met foto's uit het fotoboek en een film van de performance
  met: Beniamin Boar, Einat Tuchman, Lisa Gunstone, Barbara Pereyra, Guislaine Labouet, Tarek Halaby, Varinia Canto Villa en Ann Van de Vyvere.

  Lokatie: CC De Werf (Molenstraat 51, 9300 Aalst),
  www.ccdewerf.be en het Stedelijk Museum ’t Gasthuys (Oude Vismarkt 13) .


  Concept “Salle des pas perdus”
  Net zoals het wandelen de meest basale van de bewegingen is, is het hebben van papieren de meest basale maatschappelijke levensvoorwaarde. Het niet hebben van papieren werpt obstakels op je weg. Dat bepaalt de wandeling die je tekent, het parcours dat je aflegt.
  We werken vanuit de ervaring die dansers zonder papieren hebben met ‘bewegen’ of 'niet kunnen bewegen', zowel vanuit de professionele praktijk als vanuit hun privéleven.
  We onderzoeken hoe deze mensen zich vandaag bewegen in de stad en hoe ze dat beleven. Gaan ze doelloos of doelbewust? Zullen ze blijven stilstaan of weglopen? Hebben ze vaste patronen? Kunnen die in kaart gebracht worden en wat zijn de oorzaken van deze patronen? Welke remmingen beleven ze? Welke risico’s lopen ze? Zijn er plaatsen die ze mijden? Hoe zouden ze willen bewegen? Zit er vooruitgang in? Of tollen ze rond in een vicieuze cirkel?