Actualiteit

 • EXPRMNTL in Knokke

  Het beruchte maar belangrijke experimenteel (film) festival  ‘EXPRMNTL’ zal op zondag 3 mei een reünie beleven in het Casino Knokke-Heist, Zeedijk-Albertstrand 509.

  Vandaag wordt ‘EXPRMNTL’ ( 5 edities tussen 1949 en 1974) beschouwd als een van de belangrijkste avant-garde (kunst)festivals in Europa. Voornamelijk in de laatste edities (1967) kwam het festival in de belangstelling door fluxus performances van Yoko Ono en Jean-Jacques Lebel. Naakt op de scene was er teveel aan voor de Brugse procureur die prompt Ono, Lebel en ook Hugo Claus – omwille van 3 naakte mannen in zijn  toneelstuk Masscheroen – liet vervolgen. Experimentele filmmakers en videasten zoals Nam June Paik en Taka Iimura stelden er hun werken voor naast Jean-Luc Godard, Agnès Varda e.a.

  De oprichter en directeur van het festival, Jacques Ledoux, had snel begrepen dat zijn festival meer moest zijn dan het afdraaien van films en maakte er een levendige happening van met alternatieve kunstvormen.

  Tijdens de reünie van volgende zondag zijn alle facetten van het festival aanwezig. Er worden een hele reeks films getoond gerelateerd aan de periode waarin het festival heeft bestaan. Hetzelfde geldt voor de zeer onderschatte Belgische cineast en fluxus performer Ludo Mich en Charlemagne Palestine (USA) die er zullen performen. Dolphins Into The Future zullen ‘Le Vampire de la Cinémathèque’ (Roland Lethem, Belgie, 1971, 24’) uitvoeren. Er zal ook archiefmateriaal te zien zijn. De activiteiten gaan door  van 13:00 tot 19:00 uur. Curator Xavier Garcia Bardon en Kevin Decoster tekenen verantwoordelijk voor het project.

  RD