W E L K U N S T

 • BIENNALE VAN VENETIE : KUNST MOET LEVENDIG ZIJN

  Venetie2017-01.jpg

  David Medalla en Adam Nankervis, Mondriaan Fanclub

   

  Niet minder dan 120 kunstenaars zijn door curator Christine Macel (Parijs,1969) opgenomen in de 57ste Biënnale van Venetië. Slechts 17 van hen waren al op eerdere Biënnales in Venetië vertegenwoordigd. De meeste kunstenaars zijn dus nieuw hoewel velen er opmerkelijk genoeg al een carrière hebben opzitten en niet meer behoren tot de ‘jonge avant garde’. Dat is ondermeer het geval met de Braziliaan Paulo Bruscky (1949), de Hongaar Tibor Hajas (1946-1980), de in Londen levende Filippijnse performance kunstenaar David Medalla (1938) en de OHO Group  die van 1966-1971 opereerde in het voormalige Joegoslavië. Meestal gaat het om kunstenaars die niet zijn doorgedrongen, of dat niet hebben nagestreefd, om te behoren tot het circuit van de kunstmarkt. Opvallend zijn bijvoorbeeld de reeks kinetische werken van ene Cubaanse Zilia Sanchez (1926) in de tentoonstellingshal van het Arsenale. Pas na 2013 is haar oeuvre, op enkele uitzonderingen na, buiten Puerto Rico getoond. Anno 2017 zou je haar werken niet meer verwachten op een Biënnale als deze. Haar late ontdekking duidt er op dat de kunstmetropolen van vroeger, zijnde Parijs en New York, onvolledig zijn geweest in het beeld dat ze ons hebben voorgehouden van wat er wereldwijd aan kunst werd voortgebracht in die tijd. De aanwezigheid van een groep vergeten kunstenaars is een van de gelijkenissen die kan getrokken worden met de Documenta in Kassel.

  Lees meer...

 • SALVADOR DALI HEEFT GEEN DOCHTER

  Het onderzoek naar het DNA van de Catalaanse kunstenaar Salvador Dali (1904-1989) heeft niets opgeleverd voor Pilar Abel een 62 jarige vrouw uit Girona die claimde dat Dali haar vader is. Dat is woensdag (6/9) bekendgemaakt door de Foundation Dali in Figueras. De excentrieke surrealistische kunstenaar, die bij leven vaak het wereldnieuws beheerste met ludieke performances, was nu zelf het onderwerp geworden van een mogelijks onbekende sensationele wending in zijn levensloop. Het staat bekend dat Dali, die gehuwd was met Gala, zich afkerig toonde van de vrouwelijke genitaliën en ook kinderloos bleef. Volgens sommige bronnen had Dali tijdens zijn jeugdjaren een verhouding met de homoseksuele dichter García Lorca. Zijn vrouw Gala heeft uit een eerste huwelijk wel een kind. Om het DNA onderzoek te kunnen uitvoeren werd Dali 6 weken geleden uit zijn graftombe gehaald in het museum van Figueras dat zijn naam draagt en jaarlijks door tienduizenden mensen wordt bezocht. Op 7 oktober gaat in de Royal Academy of Arts in Londen een tentoonstelling van start waarin een aantal overeenkomsten tussen de werken van surrealist Dali en Marcel Duchamp, grondlegger van de conceptuele kunst, worden onderzocht. De expo zal lopen tot 3 januari 2018. Volgens de organisatoren richt deze tentoonstelling met 80 werken zich tot een “volwassen publiek”! Het is dus zeer waarschijnlijk dat ook deze expo voor ophef in de media zal zorgen geheel en al in het verlengde van hun beider levensloop. In het Musée d’art Moderne van Céret (FR) is tot 1 oktober de tentoonstelling “Eureka” over Dali te zien.

   

  RD

  SALVADOR DALI EN HET THEATER VAN DE SPYCHOANALYSE

 • Blocnotes 03

  De uit Turnhout afkomstige kunstenaar William Ludwig Lutgens (°1991) is de tweede laureaat van de prijs voor tekenkunst die wordt uitgereikt naar aanleiding van ‘Art on Paper’ een beurs die voor het derde jaar op rij haar tenten opslaat in Bozar te Brussel (7 tot 10 september). Aan de beurs nemen 25 galeries deel uit binnen- en buitenland met (uiteraard) kunstwerken op papier. De jury prijst de grafische kwaliteit van Lutgens jonge oeuvre en “de politieke en sociale relevantie” ervan. Hij studeert momenteel aan het  HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) in Gent waar hij woont.

  Lees meer...

 • HERVE FISCHER : KUNST EN DE NIEUWE PLANETAIRE ESTHETIEK

  unnamed.jpg

  Van de Franse-Canadese kunstenaar Hervé Fischer (°1941, Bourg-La-Reine, Fr) is in het Centre Pompidou te Parijs, in een ruimte aansluitend bij de verzameling hedendaagse kunst, een prachtige overzichtstentoonstelling geopend. Fischer legde in 1970 de basis van zijn project L'art Sociologique dat in 2017 een voorlopig einde kent met 'Tweet Art on Air'. De wereld onderging de laatste 50 jaar een enorme digitale (r)evolutie en vermits kunst deel uitmaakt van de maatschappij is het voor Fischer vanzelfsprekend dat hedendaagse media door kunstenaars worden gebruikt en er invloed op uitoefenen.

  Lees meer...

 • JOSEPH BEUYS : 7000 EIKEN VOOR KASSEL, EEN PERPETUUM MOBILE.

  IMG_20170613_161827.jpg

  Hoe zit het met de '7000 Eichen' van Joseph Beuys? Die vraag stel ik mij telkens weer als ik naar de Documenta ga. In 1982, naar aanleiding van de zevende editie, stelde de Duitse kunstenaar voor om 7000 eiken bomen te planten in de stad. Hij benoemde zijn bijdrage met de naam "sociale sculptuur", de bomen zouden immers voor vergroening zorgen, de lucht verontreiniging tegengaan, een lang leven leiden en bovenal een sociaal kunstwerk zijn waar alle burgers van Kassel mee aan zouden participeren door ze (bijvoorbeeld) te helpen planten of de ruimte ervoor te vinden

  Lees meer...