W E L K U N S T

 • Blocnotes 04

  Documenta onder vuur        Bozar Lab

  Hommage Gordon Matta-Clark     Supports/Surfaces

  003.JPG

  Documenta14  Kassel :'The Parthenon of Books'.  Foto New Reform

  Lees meer...

 • Marc Schepers: kunst en engagement.

  1982 Croetsjov.jpg

   

  Marc Schepers (1952) is een kunstenaar die in de luwte van de op commerce gerichte kunstwereld al jarenlang werkt aan een intrigerend oeuvre. Op het einde van de jaren zeventig was hij samen met collega's Luc Tuymans en Leen Derks initiatiefnemer van een project rond 'volkskunst' waaruit enkele jaren later (1982) de 'auteursgalerie' Ruimte Morguen is gegroeid. Onlangs kwam ik in het bezit van zijn boek 'De uitvinding van de wereld' dat in 2014 is gepubliceerd onder de auspiciën van Cera. Hierin legt hij zijn werkmethodiek uit en die is behoorlijk imponerend en inhoudelijk gestoffeerd. Het boek gaat verder dan de traditionele beschrijving van een kunstenaarsloopbaan en dito illustraties van kunstwerken, het reflecteert de context waarin Schepers zijn oeuvre heeft opgebouwd. De opbouw is gebaseerd op een grondige kennis en kritische analyses van de maatschappelijke ontwikkelingen sinds de industrialisering en de weerspiegeling ervan in de kunsten. Maar bijzonder is dat Schepers zijn kennis deelt met de mensen die schuilgaan in het sociaal vangnet van de maatschappij.

   

   

    Chroesjtsov, Collage,1982

  Lees meer...

 • WESLEY MEURIS EN ZIJN DEFINITIE VAN KUNST

  The World's most Important Artists_07.jpg

  The World Most Important Artists, installatie 2007

   

  De wereld is chaos maar wordt door Wesley Meuris (1977, Lier) kraaknet geordend. Dat is alvast de indruk die ik krijg bij een bezoek aan zijn tentoonstelling in de galerie van Annie Gentils te Antwerpen. Zij investeert al jarenlang in de bekendwording van deze kunstenaar. En Meuris is stilaan een vaste waarde aan het worden die richting geeft aan het profiel van de hedendaagse (Belgische) kunst, zo blijkt ondermeer uit zijn recente tentoonstelling in het MAC (Musée des Arts Contemporains) gevestigd in de sité van Grand Hornu te Mons. Het fundament van zijn oeuvre steunt op een structuur van parameters en pure conceptuele kunst met een strakke verfijnde vormgeving en een verhaal dat de wereld tart. Kunst is voor Meuris een verzamelpunt van maatschappelijke culturele stromingen waarvan hij de complexiteit onderzoekt, erkent en opnieuw vorm geeft in een classificatiesysteem. Onderwerpen als "Sexual Orientation and Women Sports" en "Communication between Earth and Not Earth" bevestigen deze context. De uitvoering van deze werken voltrekken zich in een herkenbare maar neutrale vormgeving met een bevreemdende omslag. Een stijf surrealisme? Kunst die kunst in vraag stelt of beter en positiever: die de knoop probeert te ontwarren waarin het fenomeen kunst zich heeft genesteld als deel van een marketing systeem gegroeid in een kapitalistische omgeving.

  Lees meer...

 • BIENNALE VAN VENETIE : KUNST MOET LEVENDIG ZIJN

  Venetie2017-01.jpg

  David Medalla en Adam Nankervis, Mondriaan Fanclub

   

  Niet minder dan 120 kunstenaars zijn door curator Christine Macel (Parijs,1969) opgenomen in de 57ste Biënnale van Venetië. Slechts 17 van hen waren al op eerdere Biënnales in Venetië vertegenwoordigd. De meeste kunstenaars zijn dus nieuw hoewel velen er opmerkelijk genoeg al een carrière hebben opzitten en niet meer behoren tot de ‘jonge avant garde’. Dat is ondermeer het geval met de Braziliaan Paulo Bruscky (1949), de Hongaar Tibor Hajas (1946-1980), de in Londen levende Filippijnse performance kunstenaar David Medalla (1938) en de OHO Group  die van 1966-1971 opereerde in het voormalige Joegoslavië. Meestal gaat het om kunstenaars die niet zijn doorgedrongen, of dat niet hebben nagestreefd, om te behoren tot het circuit van de kunstmarkt. Opvallend zijn bijvoorbeeld de reeks kinetische werken van ene Cubaanse Zilia Sanchez (1926) in de tentoonstellingshal van het Arsenale. Pas na 2013 is haar oeuvre, op enkele uitzonderingen na, buiten Puerto Rico getoond. Anno 2017 zou je haar werken niet meer verwachten op een Biënnale als deze. Haar late ontdekking duidt er op dat de kunstmetropolen van vroeger, zijnde Parijs en New York, onvolledig zijn geweest in het beeld dat ze ons hebben voorgehouden van wat er wereldwijd aan kunst werd voortgebracht in die tijd. De aanwezigheid van een groep vergeten kunstenaars is een van de gelijkenissen die kan getrokken worden met de Documenta in Kassel.

  Lees meer...

 • SALVADOR DALI HEEFT GEEN DOCHTER

  Het onderzoek naar het DNA van de Catalaanse kunstenaar Salvador Dali (1904-1989) heeft niets opgeleverd voor Pilar Abel een 62 jarige vrouw uit Girona die claimde dat Dali haar vader is. Dat is woensdag (6/9) bekendgemaakt door de Foundation Dali in Figueras. De excentrieke surrealistische kunstenaar, die bij leven vaak het wereldnieuws beheerste met ludieke performances, was nu zelf het onderwerp geworden van een mogelijks onbekende sensationele wending in zijn levensloop. Het staat bekend dat Dali, die gehuwd was met Gala, zich afkerig toonde van de vrouwelijke genitaliën en ook kinderloos bleef. Volgens sommige bronnen had Dali tijdens zijn jeugdjaren een verhouding met de homoseksuele dichter García Lorca. Zijn vrouw Gala heeft uit een eerste huwelijk wel een kind. Om het DNA onderzoek te kunnen uitvoeren werd Dali 6 weken geleden uit zijn graftombe gehaald in het museum van Figueras dat zijn naam draagt en jaarlijks door tienduizenden mensen wordt bezocht. Op 7 oktober gaat in de Royal Academy of Arts in Londen een tentoonstelling van start waarin een aantal overeenkomsten tussen de werken van surrealist Dali en Marcel Duchamp, grondlegger van de conceptuele kunst, worden onderzocht. De expo zal lopen tot 3 januari 2018. Volgens de organisatoren richt deze tentoonstelling met 80 werken zich tot een “volwassen publiek”! Het is dus zeer waarschijnlijk dat ook deze expo voor ophef in de media zal zorgen geheel en al in het verlengde van hun beider levensloop. In het Musée d’art Moderne van Céret (FR) is tot 1 oktober de tentoonstelling “Eureka” over Dali te zien.

   

  RD

  SALVADOR DALI EN HET THEATER VAN DE SPYCHOANALYSE